Reisverslag Vakantie september 2013

 

Zaterdag 31 augustus 2013

 

Rustig wakker worden en dan op het gemak inpakken.

We hebben toch de hele ochtend “gebuffeld” om alles voor elkaar te krijgen.

Het huis moest ook nog een beetje schoon en ik had de vorige avond eindelijk de goede pluggen voor in de auto: met schroefdraad en boutjes met een oog.  Zaterdagochtend daarmee de auto nog voorbereid op het inrichten.

En toen alles erin, zoals gewoonlijk kom je aan het eind van het inpakken nog allerlei dingen tegen die ook mee moeten en die mikken we dan maar ergens neer. Dat wordt een puinhoop.

Redelijk op tijd weg naar de bruiloft van Christiaan Oudijk en Marieke van der Berg in ’s Gravenmoer.

Tja waar ligt dat nu weer: een klein gehucht inde buurt van Breda en Dongen.

Ze zijn door een speciale ambtenaar van de burgerlijke stand in de tuin van de ouders van Marieke getrouwd en dat was vooral ook met dat mooie weer een feestelijke bedoening. Er was flink uitgepakt en gelukkig niet zo erg traditioneel, Wat de sfeer erg ontspannen en meteen na het trouwen erg gezellig maakte.

We waren net op tijd.

Na een tijdje hebben wij onze biezen gepakt en zijn we aan de vakantie begonnen met het zoeken naar een overnachtingplaats in België.

Op een uur afstand rijden zou dat er zijn. Erg leuk om door dat deel van Brabant en Brabant België te rijden. Na goed aangereden te zijn kwamen  we in Hechtel en hebben maar eerste eens van de Belgische frieten genoten  en werden toen al door de eigenaar gewezen op een goede camperplaats. Zelf hadden we er ook al één gevonden: Hechtel Eksel nabij een Bosmuseum aan de Kijfhoekstraat.

’s Avonds verrekt Marjanne bij een simpele beweging haar rug: pijnstillers en een slechte nacht voor haar.

 

Prima plek en rustuig (we waren alleen) en er stond nog een toiletgebouw van het Bosmuseum bij.

12:20 weg en 15:00 uur aan de Vaartweg 23 in ’s Gravenmoer, vertrek om ong 17:30 uur en ong 19:30 op de plek:

168584 – 168253= 331 km

 

Zondag 1 september

 

’s morgens om 7:45 een wandeling gemaakt door het Pijnven bos van het Bos Museum met een leuke attractieve route langs allerlei speelopdrachten voor de kinderen en mooi gebeeldhouwde dieren uit het bos (wist je dat een hert sprongen van 6 m maakt?).

Toen op weg naar de Elzas, aanvankelijk hebben we wat lokaal gereden en zouden toen via snelwegen naar het Noorden van Frankrijk rijden en daar weer lokaal gaan rijden.

Onderweg toch maar besloten via snelweg richting Straatsburg en dan op weg naar de eerste bloot camping die ik had uitgezocht. Ong 16:00 uur gevonden ondanks de redelijk slechte bewegwijzering van de Fransen.

Prima camping met helaas plekjes die veel te dicht op elkaar staan en er is dus eigenlijk net te weinig privacy – wat je in je blootje toch wel graag wil hebben. Maar zondagavond vertrokken er veel Fransen en bleven er vooral een handje vol grijze Nederlanders over, erg rustig

169000 – 168584= 416 km

 

Maandag 2 september

 

Beter weer dan de zondag met ong 19 a 20 graden en nu minstens 24 graden en lekker zonnetje:

Doel is bijkomen en vooral voor Marjanne uitrusten rug herstellen. Vandaag zonder pillen en wat zonnen, extra slapen en zwemmen en lezen.

Het fietsen naar het dorp was zoals we verwachten. Voor ons – gewend aan vlakke wegen - een crime,  in het dorp al stevige helling waar we hijgend boven kwamen en moesten afstappen. Dat wordt niet echt een fietsvakantie.

Verder hadden  we natuurlijk weer het nodige vergeten (knijpers, duck-tape, een blikopener, houten lepels voor het bakken) enfin daar zijn de winkels voor al is dat in het dorp wel even zoeken met de fiets. Uiteindelijk gevonden en we zetten de fiets neer in de schaduw bij een paar andere fietsers (Nederlanders) ik hoop dat we ook nog Fransen zien.

We hebben inmiddels een wijnroute ontdekt zelfs op de fiets, maar of we dat doen?

 

Dinsdag 3 september

 

Vandaag besloten een stukje van de wijnroute te fietsen en volgens onze schatting zou 20 km zijn. De werkelijkheid was 36,8 km (we hebben 2:27:54 gefietst en zijn vanaf 11:00 tot 15:30 uur weggeweest). Moe maar voldaan.

De heenweg via een wat zwaardere route – direct uit het dorp flink omhoog en jawel hoor, ik moest weer afstappen – diverse keren.

Ik kan het gvd gewoon niet, omhoog fietsen met die ligfiets. Behoorlijk zwaar deel van de route tot we na 10 km bij een dorpje kwamen waarlangs we een fietspad zagen lopen. Wij op dat veilige fietspad en vanaf dat moment gingen we niet anders dan vlak. Het was een “beschermd” fietspad van Saverne naar Mulheim en volgens Marjanne nog veel verder. Ook de terugweg was lekker ontspannen en rustig fietsen.

Leuk plaatsje waar we hebben koffie gedronken in een patisserie zoals alleen de Fransen  dat kennen, dat was in Mulheim. Een typische ‘franse’ naam nietwaar en zo komen we er vele tegen.

Daarna zwemmen en uitrusten/slapen en boekje lezen.

Onderweg weer wat boodschappen gedaan in een supermarché, een grote AH is er niets bij.

Tot bijna 20:15 uur hebben we bloot kunnen lopen zulk lekker weer was het en nu bijna 21:00 uur bij de tent en met een zonnelampje kan ik dit verslag maken. Morgen eens kijken of ik het op de website krijg.

 

Woensdag 4 september en

 

Nou de tekst en foto’s staan op de website en dat kan vandaag allemaal omdat we niet naar Straatsburg zijn gegaan, maar een dag in ledigheid en luiheid hebben doorgebracht op de camping. Maar wat is dat lekker:

Beetje lezen, slapen en af en toe wat zwemmen.

Marjanne heeft zelfs nog kunnen werken op afstand en ik heb dus alles op de website kunnen zetten en dat allemaal vanuit de tent met m’n eerder aangeschafte turbo-wifi antenne. Ik kan het signaal aan het einde van de camping nog opvangen en heb verbinding vanaf de tent.

Verder valt er weinig te melden, we hebben hier overheerlijk weer en kunnen lang in ons blootje blijven lopen en dat is een heerlijke vorm van vrijheid.

Morgen gaan we dan wel naar Straatbrug en vrijdag naar een andere camping.

 

Donderdag 5 september

 

“Vroeg” vertrokken naar Straatsburg en op aanraden van campinggenoten hebben we meteen een kaartje gekocht voor een rondvaart rondom het centrum van Straatsburg met uitleg in het Nederlands.

Zo kwamen we ineens wat meer te weten over de stad en hebben we veel gezien vanaf het water. En ook nog even een roeivereniging gezien. Echt de toerist uitgehangen met een volle boot met grijze duiven en maar kwekken, …. Verschrikkelijk eigenlijk.

Daarna een zelf gekozen rondwandeling door het centrum dat vergeven is van oude pandjes en vooral van eettentjes. We liepen er zo rond 13:00 uur rond en dat is het tijdstip[ waarop de  Fransen uitgebreid gaan zitten lunchen/dineren.

Ontzettend veel mensen en maar eten en drinken en flaneren en weet ik al niet wat.

 Van de oude pandjes in dat centrum zag je nauwelijks iets. Het was een beetje te warm om allerlei interessante gebouwen binnen te gaan – zo hebben we een belangrijke kathedraal over geslagen.

Na een lange slentering door dat centrum terug naar de auto die we in een buitenwijk gratis konden parkeren en met de fiets hebben we zo de rest gedaan.

Ons volgende doel was te zien hoe Straatsburg nu aan de Rijn ligt en waar de grens loopt.

Nou dat was eigenlijke een verrassing en best wel mooi. Ze hadden een prachtig vrijetijdspark gemaakt aan de rivier met een moderne brug erover naar Duitsland aan de andere oever. Zo zijn we dus al in 5 landen geweest Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.

Terug naar de camping en gauw het verkoelende (chloor)water van het zwembad in en nog even met een Vin d’Alsace genieten van de zon.

169150-169047 = 103 km

 

Vrijdag 6 september

Vanmorgen rustig wakker worden en inpakken, wat met deze “uitrusting” niet veel tijd kost. Toch pas om 11:15 uur weggereden en wat vergeten waren zoals later bleek bij opening van de koelbox – de vrieselementen liggen er nog.

Aanvankelijk een “groene” route gereden en dat was ook best leuk en mooi, maar we moeten toch een beetje bijtijds aankomen dus snelwegen en tolwegen.

In Autun aangekomen moesten we de N81 op de Route des Grands Crus – dat belooft wat.

Die route slingerde zich door een wijnranken landschap, fantastisch mooi en wat veel. Overal borden met lokale Grands Crus en wijnen van Chateaux’s geweldig.

De route naar de camping was inderdaad een ervaring apart, lang stuk 1 auto breed en maar stijgen. Dus ergens hoog in de heuvels la de camping.

Om 18:30 uur ong daar aangekomen. Marjanne heel pijnlijk lopend en we hebben snel een plekje gevonden en onze snelle tent opgezet …….

En toen ….

Regen, regen en veel regen, de volgende ochtend hing de wolk zelfs op de heuvel dus regen en regen.

Daarover morgen.

169581- 169150    = 431 km

 

 

 

 

positie 16
positie 17