Reisverslag Vakantie september 2013, week 3

 

Zaterdag 14 september

’s Morgens was er een wekelijkse markt in het dorpje, en daar gingen we een beetje rondsnuffelen. Niet veel bijzonders, maar lokale producten en wat textiel, houten huishoudspullen, veel lavendelzeepjes etc.

Toen wij aankwamen in Castellane was het al donker en stond dat kapelletje boven op de rots in de schijnwerpers. Dat was van verre een leuk gezicht, dus dat wilden we wel even bezoeken, meer als inspannende klim dan voor het kapelletje zelf.

Dus dan de wandeling = klim naar de Notre Dame de Castellane, een kapelletje boven op een 903 m hoge rots die vroeger natuurlijk voor bescherming werd gebruikt. Dat was een hele klim langs enge smalle paadjes en diepten.

’s Middags moe voor de tent beentjes omhoog en lezen.

Zondag 15 september

’s Nachts is het gaan regenen en goed ook. Hoorden van de campinglui dat dat vorige week zondag ook was gebeurd. Van anderen hoorden we dat het alleen zondag zou regenen en in heel Frankrijk en maandag wordt het dan weer beter.

Dit was een dag voor een rondrit door de Haute-Provence, 11:00 vertrokken en 16:30 uur terug. Nog even koffie en wat lekkers op de “grotere” maar verregende markt in Castellane. Op de camping was het tot dat moment droog gebleven. Wij onderweg één buitje net toen we in een auberge zaten koffie te drinken (La Colle de Saint Michèl, een plaatsje met een wintersportgebied).

Mooie bergen, prachtige doorgangen en steile dalen, leuke dorpjes – maar nergens een stukje rechtuit, dus alleen maar bochtjes draaien, nou daar heb je een stuur voor.

Nu in de tent met regen, boekje, wijn, toastje,  plannen maken voor morgen en verder in de week. We gaan zo eens kijken op internet of het bijvoorbeeld in de Eiffel ook mooi weer wordt komende dagen. Dan kunnen we onze terugreis – en die is best wel lang van hier naar ’t Utein – plannen met een paar dagen stop in weer een ander gebied. Niet dat we hier alles gezien hebben. Maar terugrijden in zo weinig mogelijk overnachtingen lijkt ons ook niet zo lekker.

170462 – 170343 = 119 km

 

Maandag 16 september

Internet lukte niet want op de camping hadden ze een nieuwe antenne gekregen en die praatte niet met de router. Jammer konden we onze keuzes niet uitbreiden. Op goed geluk naar La Genèse, een camping in de Ardeche aan de Cèze.

Zoals de website en de foto’s en de verhalen van anderen aangaven zou het een leuke camping moeten zijn. Ten eerste konden we de camping niet vinden aan de hand van de beschrijving in het boekje. Uit nood een beetje verder gereden kwamen we toch een verwijzing tegen en reden door en langs een zeer luxe vakantie dorp midden in een natuurpark en zo uiteindelijk op de camping.

’s Morgens om 11:20 uur vertrokken en helaas pas om 18:30 uur op de camping. En dan de manier waarop we werden ontvangen, verschrikkelijk bot en afwijzend. We moesten zelf maar een beetje rondkijken hoe en waar we wilden staan en eten konden we daar ook pas om 19:00 uur en dan nog met een slechte bediening. De camping elf zag er oud en vervallen uit, met vaste caravans en huisjes, slechte plekken. Voor ons duidelijk even overnachten en gauw weer weg.

Onderweg echter hebben we door een prachtig ander soort gebied gereden en weer heelveel druivenvelden gezien, Côte du Rhone werd er gemaakt. Ook enorme velden met olijven, in Nyons worden ze vooral verder “gemaakt”. Prachtige plaatsjes waar we doorheen gereden zijn, en daar hadden we wat toeristischer moeten doen.

Een echte flopdag, het was onderweg wel mooi weer en ook op de camping zaten we ’s avonds nog makkelijk buiten, wat we in Castalane niet konden – daar zaten we ook wat hoger (1100 m).

170773   - 170462 = 311

Dinsdag 17 september

Snel inpakken en wegwezen, we hebben nog net even betaald maar ook dat ging met een vriendelijkheid waar de ….. vanaf dropen.

Onderweg kwamen we een leuk middeleeuws stadje tegen, een soort vesting op een hoogte in een wat lagere vallei. Koffie en beraad:

We zijn via de tolwegen (péage) naar en verder dan Lyon gereden richting Geneve. Voor Zwitserland afgebogen op naar Straatsburg te rijden. Via een mooi aantal kleine wegen die Marjanne had uitgezocht zitten we nu op een plek waar in het hoogseizoen ongetwijfeld veel mensen zijn : een officieel strandje aan een stuwmeer. En laat daar nu ook een roeivereniging zitten, we hebben er alleen maar langs gelopen. We staan dus wild te kamperen. Leuk telefoontje gekregen van Wouter.

Morgen verder naar Straatsburg en waarschijnlijk via Duitsland langzaamaan terug naar huis. Al zal het niet zulk lekker weer worden. Wouter had het over regen en best wel lage temperaturen. Wat overigens hier ook best het geval is, nog wel droog. We zien wel.

171142  - 170773 = 369 km

Woensdag 18 september

’s Nachts had het behoorlijk geregend en omdat we onder de bomen stonden kwamen er soms druppels hard op het dak van de auto. Niet goed en niet veel geslapen. Wakker geworden met veel regen, wat nu ?

Onder een overkapping zouden we kunnen ontbijten (dat moeten we buiten doen, of met een zeiloverspanning boven de schuifdeur. Maar om die ook in de regen op te zetten! De roeivereniging/loods bood uitkomst in een halletje tussen de zeil- en de roeiloods in konden we even droog staan en zelfs van de toiletten gebruik maken, en van een koude douche maar die hadden we toch al. Duidelijk was dat we nu naar huis zouden terugkeren. Wat regende het soms verschrikkelijk hard.

Ook onderweg, we kozen ervoor om vanuit de Ardèche naar de Jura te rijden, wat overigens ook een erg mooi gebied is en van daaruit zijn we vrij kort na Bazel op de Duitse autobaan belandt. (12:55 uur Duitse grens bij 171406)

Via Koblenz, Keulen (waar we het hoorde donderen!) en Venlo kwamen we aldaar in Nederland (20:00 uur  bij 171934 km, 528 km over de autobaan).

Uiteindelijk belanden we om 22:15 uur bij 172189 km in huis, die dag 1047 km gereden vanaf 8:40 tot 22:15 uur = 13 uur en 35 minuten onderweg inclusief pauzes en vooral veel werkzaamheden aan de weg. Vooral dat laatste was een constante ergernis in het begin van de route.

Einde van onze vakantie in 2013 met nog een paar dagen bijkomen thuis.

positie 16
positie 17