Jeugd en Roeien

Ergens rond de 15e verjaardag van mij (1962) ben ik lid geworden van RV Nautilus, die had een afdeling jeugdroeien o.l.v Dhr Gijs van Beest en vond plaats aan het gebouw aan de Rotte bij het begin van het Prinsemolenpad. En dat terwijl ik woonde in Heijplaat, een tuindorp aan de andere kant van Rotterdam  route Rotterdam Heijplaat -  RV Nautilus aan De Roytte

 

Dat was een fantastische tijd. Eindelijk maakte ik vrienden en vriendinnen en ging ik met ze wedstrijdroeien als jongetje van 16 jaar. Meedoen aan outdoor trainingen en indoortrainingen (er was toen een toproeier van Nautilus - Martien Krijgsman, beul van een vent die Jan Wienese bijna wist te verslaan) en in die indoortrainingen moesten we het oa tegen hem opnemen. Pfffff, dat was zwaar.

Maar dat heeft wel gezorgd voor een stevige ontwikkeling en ik bleek goed te kunnen skiffen en werd in dat eerste jaar wedstrijdroeien al Nederlands Kampioen Jeugd 1x overnaadse skiff. Dat zijn hele zware boten!! (ik moet eens wat oude fotootjes scannen!)

 

Studie en Wedstrijdroeien

Academie tijd: was een tijd van trainen en trainen en studeren voor leraar lichaelijke opvoeding (akte MO-P oftewel gymnastiekleraar) en gelukkig werd ik in mijn roeisport ook bij de Senioren in het roeien steeds bekender. Zo ging ik een keer (verteld door een  radioreporter) door de ("hoeren") bocht van de langeafstand skiff wedstrijd (De Skifhead = 7,5 km) en daar uitte die verslaggever zijn grote verbazing over, hoe goed ik dat deed en hoe ik daar veel andere roeiers inhaalde. En toen werd het voetballen ingeschakeld. Maar toch hadden veel klasgenoten dat opgevangen, want die wilden alleen maar voetballen horen.

 

Dat heeft voor enige waardering gezorgd op de HALO, en ik kreeg al ras een zgn. "topsport" paspoort - waardoor  ik mijn tentamens doen wanneer dat goed uitkwam, daar heb ik goed gebruik van gemaakt.

 

Mede door die topsport classificatie kon ik in militaire dienst via de KNRB een goede plaats (in Den Haag, als sportofficier bij de CIMS) krijgen om te blijven trainen. Op het Militair Sportbureau (CIMS) in Den Haag dat uitzendingen van militaire sporters verzorgde.

 

In die tijd werd ik door een tegenstander te verslaan uitgenodigd met hem in een dubbeltwee te zitten door de grote Steven Blaise (was toen coach bij de KMA) en samen met Aad Onderwater (Kolonel vd Luchtmacht, toen nog niet ) heb ik wat goede wedstrijden geroeid voor de Nederlandse vlag. Het begin van mij topsportcarrière.

 

Die langeafstand wedstrijd is op de Amstel en wordt nu nog steeds de Skiffhead genoemd en die zal ik in 2015 voor de 50ste achtereenvolgende keer roeien.

 

Werken en Roeien

Ik ben na de middelbare school doorgegaan met de opleiding voor gymnastiekleraar en kon in 1972 een eerste baan vinden in lager en middelbaar onderwijs. En toen kwam in 1974 de grote "klapper" : ik werd gevraagd te solliciteren naar de functie van hoofdsportleider specifiek voor het roeien aan de TU Delft , bij het Sportcentrum aldaar.

Met een full-time baan mocht ik de conditietrainingen en de krachttraining van de Delftse Studentenroeiers van Laga en Proteus verzorgen, daar is een apart hoofdstuk aan te weiden. Een baan die me op het lijf geschreven was en die ik 15 jaar van 1974 tot 1990 heb uitgevoerd met heel veel plezier enthousiasme.

Na die baan heb ik een tijdlang gesolliciteerd, maar vooral heel veel gecoacht. Ik kon toen weer eens 's middag en 's avonds coachen. Later na een verhuizing naar Friesland ben ik zelfs bij een studentenvereniging in Groningen gaan coachen. Sinds 20...   coach ik daar niet meer en mis het coachen heel erg, maar er zijn geen of te weinig mogelijkheden in de directe omgeving. Ben er wellicht ook wat te oud voor????

 

Eerst maar eens een droge opsomming van wat feiten:

 Tot zover de droge opsomming.

 

Mijn roei carrière ...... lees het vervolg

positie 16
positie 17