Mijn roeicarrière startte eigenlijk met aan het einde van mijn seizoen als jeugd roeier het Nationaal Jeugdkampioenschap in Den Overnaadschen skiff. Zelfs in de krant stond een lovend artikel: "Nautilus Skiffeur een Klasse Apart". En dat terwijl ik slechts roeide in een overnaadsch nummer, een beetje incourant bootnummer dat heel zwaar roeide.

MMNHA03 197615004 mpeg21 p00008 image dc5f5

De gladde skiff - een tikje hoger in "rang" en moeilijker -  leek mij toch belangrijker. Direct toen ik senior werd (in het jaar waarop in 18 jaar werd, mijn verjaardag viel eigenlijk pas na het roeiseizoen) nam ik deel aan diverse senior roeiwedstrijden als nieuweling en vooral deed ik voor het eerst mee aan de Lange Afstand Skiffwedstrijd op De Amstel - kortweg de Skiffhead, een wedstrijd die mij wel lag en die ik nu (april 2023) 56 keer achter elkaar gedaan heb. Een record wat betreft het aantal deelnames, niet zo belangrijk dus. Ik heb die wedstrijd maar één keer gewonnen als senior en later als veteraan ook een enkele keer.

Ik heb wedstrijden geroeid van 1964 (begin van trainingen) tot half 1972, het jaar van de selectie van de OS in München die ik niet gehaald heb. We (Hans Thijs en ik) gingen voor de 2x en werden bij een selectiewedstrijd helaas gepasseerd en dus niet uitgezonden. Het waren uiteindelijk ook vreselijke spelen door de aanslag op de sporters.

 Najaar 1964 begonnen met trainen onder leiding van Lex Grootenhuis (bijna dezelfde leeftijd) in een polyester skiff (erg origineel: de Polly-Ester genaamd) een loodzware boot om te tillen. Na proeve van bekwaamheid mocht ik in "De Rotte" roeien een overnaadschen skiff (ook loodzwaar zowel om te tillen als om in te roeien). En in het voorjaar 1965 waren er de eerste wedstrijden voor J17/18 Overnaedschen Skiff :

(ik zal dit lijstje langzaam maar zeker gaan voltooien)

Ik heb wedstrijden geroeid van 1965 tot en met 1972.

Hier volgt een kort overzicht, voor een uitgebreider overzicht zie "Mijn Wedstrijdseizoenen"

In 1964 (na de zomer, en zeer geïnspireerd door de OS waar Jan Wienese goud won) ben ik begonnen met leren hard te roeien. Dat was met een groepje waarbij al snel duidelijk werd dat ik in de skiff ging (vanwege het verre fietsen van en naar huis) en een ander viertal (met o.a. Jan Jongejan, en ,,, ) in een vier. We begonnen uiteraard met roeien in een overnaedschen vier en skiff  - al moest ik eerst maar eens bewijzen dat ik het kon in de Poly Ester, allemaal onder leiding van twee coaches (vrienden van elkaar).

In voorjaar 1965 heb ik dan uiteindelijk mijn eerste wedstrijd geroeid op de Schie in de J17/18 overnaadsche skiff en gewonnen, Dat seizoen verloor ik een aantal wedstrijden, maar uiteindelijk werd ik beter en genoemd als "een klasse apart" won  ik de nationale jeugdkampioenschappen op de Bosbaan.

In 1965 in het najaar wat lokale wedstrijden geroeid, en heb toen van de vereniging de Dwyer Trophy mogen ontvangen als aanmoedigingsprijs om vooral door te gaan: nou maar wat graag. In 1966 moest ik dus uitkomen in de Gladde Heren Skiff en wel in de klasse "beginnelingen". Dat ging al snel (de eerste wedstrijd en later volgden nog en paar wedstrijden waardoor ik Senior B werd en in 1967 tot de senior B dan wel Senior A klasse was gepromoveerd. Een lekker jaar met wat successen en vooral zin om door te gaan.

 

 

Het coachen:

1e -  een jeugdploegje vrijwel direct na het stoppen van mijn eigen roeicarriere  ..   zie verder Mijn coach-ploegjes

positie 16
positie 17